Vad händer i huset #1

Jag tänkte att det är dags för en post om vad som händer i huset just nu. Eller inte händer. Det är förstås tusen saker som borde göras och ännu mer som vi vill göra. Vi sitter ju i den härliga sitsen att vi varken har kunskap eller pengar, haha. Men det var ju också tanken med bloggen delvis, att visa att man kan ha trevligt ändå, och förhoppningsvis peppa någon mer att våga sig på äventyr.

Inomhus är just nu prio ett hallen och elen. Tidigare ägare rev ner en hel del i hallen men kom inte i mål med färdigställandet. Resultatet ser ni på bilderna. Förutom det rent estetiska så har vi snart ett krypande barn så det börjar bli bråttom med vissa saker. Det vore också fantastiskt skönt att ha en bättre ljuskälla än den färgglada slingan vi har levt med sen förra vintern.

Vi har en elektriker som ska komma och säkerställa att det faktiskt är jordat här. Allt tyder på det men vi har förstått att det händer att man skruvat upp tillsynes jordade uttag utan att faktiskt göra jobbet. Vi ska också få en jordfelsbrytare för det saknar vi tydligen. Det visste jag inte och med tanke på åskovädrena vi upplevt här känner jag att vi haft en sabla tur hittills. Förutom den läskiga strömbrytaren i hallen hänger också elen fritt i en klädkammare på övervåningen som vi därför inte kan använda än. Strömbrytaren till sovrummet sitter två rum bort. Vidare är det problem att använda alla spisplattor samtidigt eller diska och laga mat på samma gång. Som tur är är elcentralen (kallar man det så?!) något sånär nutida så vi behöver inte köpa proppar stup i kvarten. Alltid nåt!

För att elektrikern ska kunna dra elen behöver snickare göra förarbete. Kanske en självklarhet. Men det hade inte jag kopplat helt (no pun intended^^) Vi har haft ”vår” snickare här och kikat. Naturligtvis är det egentligen den typ av arbete man kan göra själv, till och med nybörjare som vi, men vi hinner helt enkelt inte med bebis hemma. Det skulle inte bli roligt eller bra för någon. Så, nu är planen att snickaren, nästa gång det regnar mycket, kommer hit och gör det viktigaste i hallen och trappan. Så är det här, så länge det är fint väder behöver utomhusjobben prioriteras då snickaren gör alla möjliga arbeten på orten. Därefter kommer elektrikern, en äldre herre som bor ett par hus bort, hit och gör elen. Framöver kommer vi behöva göra mer med elen, köket behöver flyttas om, men det får nog bli enklare lösningar nu först. Men vi ska se till att få ljus utomhus, är just nu nästan bäcksvart, och i vår extremt trånga carport så att jag kanske kan köra in bilen där sen.

Vi har två lampor vid bakdörren i dagsläget. De ser ut så här och passar väl rätt väl in i stilen.

Att välja lampor är en mardröm för mig. Jag kan ingenting och det finns hur mycket som helst. Och jag tycker det är helt omöjligt att föreställa mig hur det kommer att se ut med armaturen på plats. Ute skulle jag vilja ha smarta lampa som tände sig själva när det blev mörkt. Drömmen vore ju om de kunde försörja sig med solceller när det är tillräckligt med ljus under dagarna. I carporten vill jag ha lampor som slår på när man närmar sig.

I trappan hänger som ni ser en lampa i taket. Jag funderar på om den ska väck helt, eller möjligen hänga i taket nere i hallen, och att man i trappan sätter upp belysning på väggen. Men var? Och vad? Vi är som sagt inte rika heller…

Har ni några tips och ideer? Länka gärna till förslag på armatur eller annat ni kommer på.

2 kommentarer

  1. Jordfelsbrytare skall man ha, det skyddar om något ”går fel” inne i huset, dvs strömmen försöker smita en väg som det inte skall. När sådan installeras kan det bli en del letande om något är fel eller felkopplat sedan tidigare, eftersom den då slår av strömmen helt i huset.

    Har ni mycket åska, som slår ner så skulle jag komplettera med ett överspänningsskydd. Det gör så att om blixten slår ner i någon av faserna så bryts strömmen in i huset rätt jättesnabbt. Inte alltid tillräckligt snabbt för att skydda tex en dator, men man får i alla fall inte in någon större högspänning.

    Jordfelsbrytare skyddar personer och annat inomhus, Högspänningsskydd skyddar från det som händer på utsidan.

    https://www.if.se/privat/forsakringar/hemforsakring/villaforsakring/villaagare/aska

    Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *