Betelkapellet

När vi köpte vårt hus här i Grythyttan så följde det även med ett kapell, nämligen Sjundedagsadventisterna i Sveriges allra första sådana. Jag ska villigt erkänna att jag inte visste vilka adventisterna var innan detta. Kort kan jag efter lite läsning säga att de är en kristen frikyrka vilken etablerades i USA på 1860-talet. Som jag förstår det syftar sjundedagan på att de högtidlighåller lördag, sabbaten, som veckans sjunde dag och advent till att de väntar på Jesu återkomst (second coming). I den engelska wikipediaartikeln läser jag ”The church is known for its emphasis on diet and health, including adhering to Kocher food laws, advocating vegetarianism, and its holistic understanding of the person. It is likewise known for its promotion of religious liberty, and its conservative principles and lifestyle

Välkommen!
Under sjundedagsmissionären John G Mattessons vistelse i Christiania (Oslo) reste grythyttebon skomakare Jonas Pehrson Rosquist dit och döptes. Han återvände hem till Sverige i maj 1880 för att sprida adventisternas budskap. I Grythyttan fanns en liten grupp som börjat hålla sabbaten enligt adventisternas lära och så kom det sig att den första Adventkyrkan grundades här. Drygt tio år senare, 1893 byggde församlingen Betelkapellet, som alltså nu är vårt.
Entré idag.

Tidigare ägare har haft olika planer för huset men ingen har kommit särskilt långt, tack och lov för oss! Det är roligt att där fortfarande finns en orgel, predikstol, scen, och en kista med gamla böcker och vad jag tror är barns bibelskole-anteckningar eller dylikt. Jag vet i och för sig inte om dessa saker, inklusive de bänkar som finns, är från en tid när kapellet tillhörde församlingen och var i bruk eller om det är en av de tidigare ägarna, som jag vet var kantor, som införskaffat något av detta och haft verksamhet här. Men jag ska ta reda på mer har jag tänkt. Det är ett vackert hus som främst består av en enda stor sal, högt till tak och stora fönster. Här inne finns som sagt en låg scen och ett större antal träbänkar, eller snarare som sammanfogade biofotöljer i trä. På var sida om salen finns som en liten farstu eller vad man ska kalla det. Förre ägaren har tagit ned dörren och satt igen entrén på den bortre av dessa då han förberedde för att skapa badrum, så nu finns endast en ingång till huset.
Vi har förstås hundra drömmar för byggnaden. De flesta av dem kräver en hel del pengar och tid. Jag har dock funnit på några saker vi kan göra nu och snart. I helgen ska vi ha loppis och sälja lite av vad vi hittat när vi börjat tömma den lilla ladan som också finns på tomten. Jag tänker att en del av loppisen kan ta plats inne i kapellet, så får också besökarna en chans att se hur där ser ut. Till nästa sommar är min förhoppning att jag ska ha tagit reda på mer om huset och dess historia och hunnit hänga en liten utställning, antingen där inne eller utanför på något vis. Många av de turister som besöker byn tar en promenad längs Kyrkogatan och passerar då kapellet. Det vore roligt att kunna berätta mer för dem om vad de ser. Jag vet att jag själv undrade då jag för ett drygt år sedan gick just den här vägen för första gången.

Ur Grythyttan i Bild, Grythyttans Hembygdsförening, 1976


2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *